Football Manager Bosnia

Author Topic: Poslednji krug u Monci  (Read 6713 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline WeirdFranco

  • Direktor
on: October 27, 2018, 00:10:26Monca. Jedna od najlegendarnijih staza u auto-moto trkama. Ponos svih Talijana. Za vrijeme utrka sve se zatvara, kao za najveće praznike, okupljamo se na trgu ili oni koji imaju malo više novca, idu na stazu. Naravno, kad je Formula 1 u pitanju, svi strastveno navijamo za Ferrari.

Pred moj 8. rođendan, otac, koji je inače radio sa majkom u lokalnoj kožarskoj radnji, je skupio nešto novca i odveo me na trku. Sjećam se još kao da je danas bilo. Sredina septembra, lišće polako počelo da žuti, jesen već uveliko kuca na vrata. Obavezan porodični ručak je bio odgođen, jer smo nas dvojica otišli na tu trku. Zvukovi motora bolida, sva ta isparavanja, miris asfalta su mi do tad bili strani, ali sam ih odmah usvojio, kao da sam i ja u bolidu. Utrka je bila savršena, dan predivan, dupla pobjeda Ferrarija, Rubens Barrichello i Michael Schumacher su prve dvije pozicije osvojili, ogromno slavlje je bilo. Nikad nisam vidio oca tako sretnog. Čak je uzeo zapalio kubanku i popio koju čašicu likera više. Taj prizor će mi zauvijek ostati u glavi.Inspirisan tim događajima iz mog djetinjstva, moj daljnji put je već bio ucrtan. Studirao sam mehaniku na univerzitetu u Milanu, koju sam završio sam vrlo dobrim uspjehom, gdje sam na praksi čak i ispitivao karakteristike bolida formule nižih klasa. Ponekad sam sa društvom odlazio na utrke, ali me ipak jedna stvar mnogo više privlačila.
Veličanstveni Brianteo. Ako nisi zaluđenik automobilima, onda si fudbalom. Ja sam našao nekakav balans. Živio sam od automobila, ali sam uživao u fudbalu. Nisam ga pretjerano mnogo igrao, samo rekreativno, iako je stric od mog oca, stari Giuseppe, koji se uvijek hvalio kako je mogao igrati za Como da nije slomio nogu, govorio da bih bio odličan zadnji vezni, da imam eleganciju  dok držim loptu u nogama i veliku sigurnost. Naravno, ja ga nikad nisam poslušao. Još od moje prve stipendije sam kupio sezonsku ulaznicu da bih pratio utakmice svog omiljenog kluba, Monze. Mnogi navijaju za Milan, jer smo u njegovom predgrađu, ali sam ja pribjegao manjini i taj moj lokalni duh je pobijedio.

Iako nikada ništa posebno nismo osvojili, bodrimo ga svim srcem, kao da se borimo za ulazak u taj famozni Kalčo. Serie C kao da nam je suđena. Otkad znam za sebe, gotovo uvijek smo tu, sa nekadašnjim izletima u Seriu B, odakle bi se odmah vraćali, ili ispadali u Seriu D, odakle bi opet ulazili u C. Mi smo bili zadovoljni, jer nikad nije bilo pretjeranih problema. Svi smo složni, predsjednik je poprilično dobar čovjek, koji uvijek pozdravi. Čak je i za moj 18. rođendan donio dres sa mojim imenom i lično mi ga uručio, jer me često viđao na tribinama.

Obuzet poslom i pokušavajući uhvatiti vremena za najosnovnije stvari, slučajno, dok sam se vraćao iz prodavnice, sretnem predsjednika, koji, iznenađen kao i ja, laganim glasom kaže da je baš krenuo do mene, jer bi trebao da porazgovara sa mnom o jednoj delikatnoj situaciji.Offline Galantar

  • Regen
Reply #1 on: October 27, 2018, 01:05:43
Jedan big like od mene. Neka napokon netko osim mene vodi klub u Serie C ..  svaka cast , ali nemoj niti u jednom trenutku dok si u serie c pomislit da Ce biti lagano , jer viruj mi da nece Offline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #2 on: October 27, 2018, 01:24:16
Znam već. Ternana je tu i imaju baš jaku momčad pa će biti baš zeznuto.Offline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #3 on: October 28, 2018, 01:04:58

Dragi Francesco, hajde da prošetamo malo.

Hajdemo. Možemo i do Salvie otići, nešto sam baš ogladnio, a oni imaju baš odlične sendviče od junetine, nećeš vjerovati koliko su dobri.

Pa mogao bih, iako mi je doktor zabranio masnu hranu, ali ko ga šiša, nije sad vrijeme da brinem još i o njemu.

Šta te muči Nicola, da nije klub u pitanju?

Odmah si pogodio. Šta bi me drugo mučilo. Znaš da je moja porodica uvijek bila financijski dobro potkovana. Znaš da je moj otac Felice bio vlasnik Milana 3 godine čisto zbog užitka i moći. I ja sam krenuo njegovim stopama, uzevši ovaj klub, ali više iz ljubavi. I dalje sve ovo neizmjerno volim. Užitak mi je kad dođem ovamo iz prebukiranog Milana i odmorim svoju dušu, ali u zadnje vrijeme bježim čak i odavde. Kao da sam uzeo klub koji je proklet. Serie C kao da mu je suđena. Vidio si prošlu sezonu. Igrali smo fenomenalno i na kraju ništa, sav trud nam je bio uzaludan. Naravno da sanjam Calcio i da u njemu igramo, ali da li ćemo ikada to uspjeti ostvariti. Došao sam u prilično loše vrijeme, kad smo pali i stepenicu niže i otišli u D. Volio bih da učinim nešto bolje, ali jednostavno ne mogu. Tu je i druga stvar. Nikako ne mogu da izađem iz te sjene staze. Svi me samo za nju pitaju, tek svaki deseti za klub. Znam da je svima nama ova staza svetinja, kao i Vatikan, ali meni nije. Želim da stazu stavim u sjenu našeg kluba, da ga odvedemo u neslućene visine kojih će se postidjeti i čitava Lombardija! Zato sam, tužna srca, došao da ti kažem nešto. Svi članovi upravnog odbora su obaviješteni, a smatram da bi i tebi bilo fer reći, jer si jedan od najvjernijih navijača. Dobio sam ponudu da prodam klub. Baš kad su moje sumnje počele rasti, ona je kao iz vedra neba sijevnula. Moji prijatelji Berlusconi i Galliani su me pozvali na večeru i predstavili mi plan. Žele da otkupe klub nakon svoje avanture sa Milanom. Znaju za naše prokletstvo i spremni su riskirati da napokon odvedu Monzu i Calcio. Naravno, ja ću i dalje ostati predsjednik kluba i vlasnik manjinskog dijela dionica, ali ću odgovarati Silviu. Mislim da je ovo dobro i za igrače, navijače, kao i za sve ostale. Naravno, moram pronaći i čovjeka koji je spreman za taj podvig, da vodi klub. Eto to sam ti htio reći. Sad možemo napokon pojesti taj sendvič.

Nicola, mislim da taj čovjek stoji baš kraj tebe..Offline Jackal

  • Urednik
Reply #4 on: October 28, 2018, 13:04:56
Tacno ne znam je li mi sarmantnija Seria C ili Monica Belluci...Offline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #5 on: October 28, 2018, 19:21:14
Monika se ne odbija, ali stari, dok Serie C ostaje :DOffline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #6 on: October 30, 2018, 00:37:19


Uspio si ovaj fantastični sendvič da mi odvojiš od ruku. Evo ispao je, sav se rasuo. Imam senfa i po majici, ali to je sad najmanji problem. Vidiš, o tome uopšte nisam razmišljao. Ona dvojica žele da stave Brocchija za trenera, a ja to ne mogu nikako dopustiti. Ne može velike stvari raditi čovjek koji je marioneta vlasnika kluba, ali nikako. Ovdje treba neko ko će čupati, grebati, ko poznaje ovaj klub u dušu. Ti si stvarno dobar kandidat, ali nemaš ni jedne sekunde iskustva.

Pa šta fali? Od nečeg se mora početi, a što se tiče iskustva, to moram priznati da nemam uopšte, ali koliko može biti teško. Na gotovo svakoj utakmici sam, poznajem igrače i trenere kao svoju porodicu, gledam šta treneri rade, pazim na njihou komunikaciju, tako da mi to nije uopšte strano. A i tu je čitav stručni štab. Vjerujem da će mi nekoliko njih pomoći, najviše oko sastavljanja treninga. Ali nisam glup. Radim mehaniku i elektroniku za automobile i ispitujem performanse, a da ne mogu voditi grupu igrača.

Istina, istina. Ne mogu ti ništa obećati, ali mogu porazgovarati sa Silviom i iznijeti mu te prijedloge. Ako prihvati, sledeći dan te šaljem u školu da se što bolje pripremiš. Sad me pusti da pojedem ovaj drugi sendvič i nemoj da pisneš, jer sam od ovolikog razgovora stvarno ogladnioOffline Profesor

  • Vlasnik
Reply #7 on: October 30, 2018, 12:00:12
Ovo će se pratiti. :DOffline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #8 on: November 01, 2018, 11:40:31
SILVIO SE VRAĆA FUDBALU!!

Samo godinu dana nakon prodaje Milana kineskim investitorima, Silvio Berlusconi se vraća fudbalu. Iako u septembru puni 82 godine, ne namjerava otići u penziju. U klub je doveden i njegov vjerni pomoćnik Adriano Galliani koji će biti na poziciji direktora. Klub su kupili od porodice Colombo, tačnije 95% dionica, gdje će Nicola i dalje biti predsjednik kluba.

''Čast mi je što se ovakva legenda i istorijska ličnost kao što je Silvio, zainteresovala za naš klub. Naravno, ponuda je bila suviše dobra, kao i planovi za budućnost. Od poprilično osrednjeg kluba imamo plan da napravimo standardnog prvoligaša, koji će u nekim budućim godinama biti konkurencija i Milanu.'' rekao je Colombo

''Možda je bila i pogreška što sam prodao Milan, ali je vrijeme da pronađemo novi izazov, a idealnu priliku vidimo u Monzi. Ovaj gradić ima veliku istoriju, u predgrađu je Milana i namjera nam je da uz Inter i Milan napravimo i trećeg diva. Sad nam je cilj pronaći ambicioznog trenera, koji će nam pomoći u ispunjavanju našeg cilja.'' rekao je Berlusconi
Offline KAMIKAZA

  • Regen
Reply #9 on: November 01, 2018, 13:01:54
Kada će neki SS?