Good afternoon, Guest
  • 732
  • 0

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

on: December 27, 2017, 23:57:34
  • Position: Administrator
  • Posts: 21,842
    • Football Manager Bosnia

Naziv lige: Parva Liga
Država:
Nivo takmičenja: 1
Osvajači lige kroz historiju: CSKA Sofia (31), Levski (26), Slavia (7)
Branilac trofeja: Ludogorets

Prva nogometna liga Bugarske poznata i kao A Grupa od ove sezone i kao Parva Liga je profesionalna bugarska nogometna liga, te predstavlja najviši rang u bugarskom nogometu. Osnovana je 1924. godine. Sezona traje od jula do maja. U ligi se takmiči 14 klubova. Igra se dvokružnim ligaškim sistemom. Prvih osam klubova igra ligu za prvaka, dok ostalih šest klubova igra ligu za opstanak. Dvije posljednjeplasirane ekipe ispadaju u niži rang. Trenutni prvak Bugarske je Ludogorec Razgrad. Sa 31 osvojenom titulom CSKA Sofija je najuspješniji klub lige.

Bugarska liga je osnovana 1924. i na početku nosila je ime: "Fudbalski sampionat države Bugarske" i igra se u ligaškom formatu od 1948. koji je često mijenjan. Bugarski fudbalski savez je odlučio uvesti nove reforme 2000. godine kada je "Premier profesionalna fudbalska liga" koja je tada imala 14 klubova na kraju sezone doživjela promjene tako što su dva posljednje plasirana tima ispala u niži rang u 12. plasiranije je igrao playoff za opstanak. Prvak te prve sezone Premier lige bio je Levski Sofia. U sezoni 2001/02 dolazi do promjene u ligaškom sistemu kada se liga dijelila na 2 faze: Regularnu i Playoff fazu. Ovaj sistem se nije dugo zadržao pa je u narednoj sezoni vraćen sistem iz sezone 2000/01 koji se sastojao od 14 timova koji su igrali u dvokružnom sistemu. Prvak te sezone poslije 6 godina čekanja bio je CSKA Sofia.

Najbolji strijelac "Parva lige" svih vremena je Petar Zhekov (253 pogodka). Prvak Buarske ima pravo igranja u kvalifikacionim fazama Lige prvaka, dok 2. plasiranog čeka mjesto u Ligi Evrope kao i pobjednika Playoff-a za Evropu. Interesantno je da su najviši bugarski razred fudbala igrali 67 klubova, najnoviji član najvišeg razreda u sezoni 2016/17 postao je Vereya Stara Zagora. Najpoznatije derbi utakmice u Bugarskoj su utakmice između: CSKA Sofie i Levskog (Vječiti derbi) te derbi između Boteva i Lokomotive (Botev derbi). Bugarska liga je jedna od najkontroverznijih u Europi što je čini za jednu od najzanimljivijih liga u ovom serijalu. Netrpeljivost među vlasnicima klubova i navijačima te ratovi između klubova i saveza samo su jedni od problema ove lige. Najsvježiji primjer toga je Botev Plovdiv koji je 2015. bio blizu istupanja iz lige zbog problema sa krovnom kućom bugarskog fudbala. Turbulentna prošlost i velika rivalstva su odlike bugarskog šampionata što bi vas natjeralo da svoju avanturu počnete baš ovdje.

Učesnici lige:Pravila lige:
Ako volite izazov i nepredvidive lige Bugarska je pravo mjesto za vas. Pravilo o strancima je jedan od pluseva ovog prvenstva, a ako ste ipak vise zagrijani za HG igrače tu je i pravilo koje zahtjeva da imate minimalno 15 igrača koji su trenirali u Bugarskoj između 15 i 21. godine. Izazova i želje za igrom neće nedostajati jer je Bugarska zemlja koja ima mnogo prostora za razvoj pa ako planirate neki dugoročni sejv još jedan razlog za početi baš ovdje. Bugarska liga često zna da krije mlade neizbrušene dragulje pa šta čekate dođite i uzmite ih pod svoje.Većina klubova ima problema sa finansijama i infrastrukturom (loš teren) pa to ovu ligu čini jako odbojnom. Možete provesti godine i godine igrajući, a ne izaći iz debelog minusa pa ćete prvih par godina potrošiti na stabilizaciju kluba sa jako ograničenim timom i resursima što je još jedan minus. Zamršen sistem ispadanja nije za one koji ne vole komplikovana pravila.

Naše preporuke:

Botev Plovdiv - Najstariji postojeći fudbalski klub u Bugarskoj ima pravo nastupa u Europi ove sezone pa bi to bio jedan od glavnih motiva zašto baš preuzeti ovaj klub. Yordan Minev i Todor Nedelev su vaše glavne uzdanice kao i ekipa u prosjeku stara 24,8 godina. Plovdiv je ekipa koja ima ogroman potencijal da raste i da bude jedna od najboljih u Bugarskoj vaše je da li ćete vi to iskoristiti.

Beroe Stara Zagora - Ekipa koja nema mnogo stranaca i koja se pretežno sastoji od igrača iz domaće lige je veoma interesantna. Ekipa ima kvalitete da se bori za prvih 5 mjesta kao iza trofeje u kupu koji ne djeluju tako nemoguće. Možda i najveći motiv je taj što su zadnji put bili prvaci 1986.

Slavia Sofia - Definitivno klub koji pamti bolje dane, a trenutno se muči na marginama Bugarske elite višestruki šampion Slavia u posljednje vrijeme ne igra bitniju ulogu u šampionatu na vama je to da popravite. Spoj mladosti i iskustva vas vjerovatno neće dovesti daleko na početku ali ekipa je perfektna za sejv na duge staze. Vaša glavna uzdanica je bivši reprezentativac Stefan Velev.Naziv lige: Vtora Liga
Nivo takmičenja: 2

Drugi rang bugarskog nogometa dom je sigurno svima poznati Litex Lovechu i Chernomoretsu. Liga je u prošlosti nosila naziv "B Grupa" sastoji se od 16 klubova. Prvak ostvaruje direktan plasman u elitni rang dok drugoplasirani igra playoff za ulazak,a timovi od 13-16. mjesta ispadaju u "V Grupu" ili 3.razred bugarskog fudbala. Kao i "Parva LIga" doživjela je velike promjene u sezoni 2001/02.


Naziv kupa: Kupa na Bulgaria
Tip takmičenja: Nacionalni kup
Osvajači kroz historiju: Levski (25), CSKA (20)...
Branilac trofeja: Ludogorets

Kup takmičenje se sastoji od 2 faze:

1) Kvalifikacione (koju igraju timovi iz amaterskih liga Bugarske)

2) Finalne faze (koju igraju klubovi koji su prošli prvu fazu i klubovi iz prve i druge Bugarske lige)

Kup je kroz historiju nosi naziv i  "Carev kup" koji je bio aktulan sve 1942. godine, kasnije je imao naziv "Kup sovijetske armije" koji je bio aktuelan sve do 1982. kada je takmičenje dobilo naziv "Bugarski kup". 


Naziv kupa: Superkupa na Bulgaria
Tip takmičenja: Super kup

Igra ga osvajač "Parva Lige" i bugarskog kupa. Litex Lovech je klub koji ima najviše nastupa u Super kupu Bugarske  dok je najtrofejniji klub CSKA sa 4 trofeja.

Autor: @autsajder