Football Manager Bosnia

Author Topic: Football Manager 2018: Nove role igrača  (Read 3265 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bijeli luk

  • Zaslužni član
on: October 14, 2017, 12:14:25
Football Manager 2018: Nove role igrača


Manje od mjesec dana ostalo je do izlska Football Managera 2018, a iz Sports Interactiva su najavili mnoštvo inovacija u novom nastavku ove simulacije.

Jedna od inovacija koja je privukla najviše pažnje su nove role igrača u taktičkim postavkama, a svaku od njih ćemo opisati uz primjere igrača koji joj najviše odgovaraju.


Segundo Volante

Rola na poziciji zadnjeg veznog. Vrlo je slična roli 'Deep-Lying Playmaker', ali bitna razlika je ta što je više fokusirana na defanzivne zadatke i najbolja je u kombinaciji sa 'Anchor Man' rolom. Također se razlikuje od role 'Ball-Winning' po tome što igrači sa ovom rolom češće iznose loptu i ponašaju se poput igrača na 'Box-To-Box' roli na poziciji centralnog veznog kada tim ima loptu u svom posjedu, odnosno dolaze do protivničkog šesnaesterca pri završnici akcije.

Najbolji primjer igrača za ovu rolu je Tiemoue Bakayoko, koji je nešto slično igrao u Monacu prošle sezone uz Fabinha (Anchor Man). Fabinho ima veće obaveze kada protivnik ima loptu u svom posjedu, međutim kada je lopta u posjedu njihovog tima Bakayoko je igrač koji ju iznosi, te je za ovu rolu najvažniji atribut stamina, odnosno izdržljivost igrača, kako bi se brzo mogao vratiti defanzivnim zadacima nakon gubitka lopte.

Carrilero

Carrilero rola je 'support' rola za poziciju centralnog veznog koja djeluje između pozicija zadnjeg veznog (DMC) i ofanzivnog veznog (AMC). Ključna stvar za ovu rolu je trkačka sposobnost igrača, kako bi brzo mogli pokriti prazan prostor između odbrane i napada. Razlika između ove role i role 'Box-To-Box' je ta što igrači sa 'Carrillero' rolom većinu vremena provode isključivo na sredini terena i ne kreću se u cijelom prostoru između sopstvenog i protivničkog šesnaesterca. Najbolji primjer za ovu rolu je N'Golo Kante, koji pod vodstvom Contea radi navedene zadatke.Mezzala

Treća rola koja je uvedena u novom nastavku FM-a je 'Mezzala', koja se nalazi na poziciji centralnog veznog i znatno je ofanzivnija od prethodne dvije navedene. Vrlo je slična roli 'Box-To-Box' ali sa znatno manje defanzivnih zadaća. Igrači na ovoj roli se često ponašaju poput igrača na 'Inside Forward' roli, te ulaze u prazan prostor između protivničkih linija odbrane. Najbolji primjer za ovu rolu je Corentin Tolisso, koji je imao isti zadatak u Lyonu prošle sezone.

Inverted Winger

Četvrta i po mišljenju mnogih najzanimljivija nova rola koja djeluje na pozicijama ML i MR. Igrači na ovoj roli se ponašaju kao igrači na 'Inside Forward' rolama na pozicijama AML i AMR, pa s obzirom na to za ovu rolu su najprikladniji oni sa snažnijom suprotnom nogom (ljevaci na MR, dešnjaci na ML). Razlika u odnosu na 'Inside Forward' role je ta što ova djeluje malo povučenije i ima manje slobode u napadu.

Sa support zadatakom, igrači na 'Inverted Winger' rolama će ulaziti u sredinu i tako na sebe privući protivničke defanzivne veznjake i centralne defanzivce. Najbolji primjer za ovu rolu je Giacomo Bonaventura iz Milana, koji ima dosta kreativne odgovornosti, ali manje slobode pred protivničkim šesnaestercem.

Izvor - Whoscored.com
Prijevod - @RiissttaaOffline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #1 on: October 14, 2017, 18:03:19
Drago mi je što si ovo dobro objasnio, pogotovo na primjerima igrača. :DOffline Sloba®

  • U rotaciji
Reply #2 on: October 15, 2017, 14:11:41
Sjajno. Probaću da koristim sve četiri, pogotovo što ne igram uvek, a ni često sa AML/AMR igračima. Offline WeirdFranco

  • Direktor
Reply #3 on: October 15, 2017, 18:57:14
I ja isto želim da probam sve četiri, pogotovo sa RB Leipzigom. :DOffline wmfan

  • Taktičar
Reply #4 on: October 19, 2017, 22:41:13
Ovu temu možemo iskoristiti i za diskusiju o ulogama igrača po principu igrač - njegova uloga u FM.
Primjer: Sane - IF + Hug Line PPM.Offline wmfan

  • Taktičar
Reply #5 on: October 28, 2017, 17:40:31
Može li neko postaviti SS-ove PI svih novih rola u igri?Offline wmfan

  • Taktičar
Reply #6 on: December 02, 2017, 13:15:01
Matuidi protiv Napolija je odličan primjer carrilero role.