Good morning, Guest
 • 1173
 • 8

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

on: October 26, 2017, 23:34:53
 • Position: Super Urednik
 • Posts: 1,104
 • Country: 00
Ovdje pišete o vašim prvim potezima prilikom dolaska u klub. :)


on: November 09, 2017, 15:51:53
 • Posts: 5
Posto prvi dan smatram jednim od najvaznijih, detaljno predjem sve bitne stavke "rukovodjenja" jednim klubom. Neretko na pocetku napisem u onom notesu i neka ocekivanja od te sezone, gde na kraju uporedim..vidim gde sam gresio, sta popraviti i slicno. Takodje, tu zabelezim i datume za regene.

Elem, na pocetku..naravno, detaljno svakog igraca upoznam, i ono..kao i svi dok procenjujem sposobnosti svih igraca vec u glavi stvaram neku sliku koju bih taktiku mogao koristiti (uporedjujuci ocene u team reportsu za svaku liniju).
Na osnovu svega toga, ukljucujuci i trenere (njihove karakteristike, formacije koje preferiraju i sl.) sastavljam neke takticke planove, kombinacije i slicno. Trudim se da imam plan za svaki scenario, nikako, ali nikako ne ostajem na jednoj formaciji koju naknadnom modifikujem i sl. 
Na osnovu taktike za koju mislim da je najprikladnija datoj ekipi, sastavljam plan i za mercato, gde pokusavam popuniti neke rupe u ekipi, uostalom kao i svi, pokusavajuci mozda na neke "visak' igrace da zaradim i sl.
Trudim se da mi profil igraca koje dovodim bude uskladjen sa mladim igracima u podmlatku, ako imam recimo perspektivnog igraca na stoperskoj poziciji (koji mozda jos uvek nije spreman za prvi tim), onda se trudim dovesti nekog iskusnijeg igraca na toj poziciji, koji moze odraditi dve sezone, a ujedno, sto da ne i mentor upravo tom omladincu.

Od proslog fm-a detaljnije vodim racuna o staffu, pa mi tako dosta vremena prodje u tom prvom danu na "zahvaljivanju na saradnji" pojedinim trenerima i pokusajima sklapanja ugovora sa drugim, po mom misljenju kvalitetnijim trenerima. (Smatram to veoma bitnom stavkom, iako je mnogi, necu reci preskacu..ali blago zanemaruju).

Takodje, individualne treninge volim podeliti kako seniorima, tako i omladincima. Ne volim da mi se tu mesaju asistenti ili bilo ko drugi. (Mada na novom fm-u moramo paziti na to, mislim da su ti individualni treninzi glavni razlog za ove brojne povrede, gde se povecava sada rizik od povrede ukoliko igrac ima neki dodatni trening, fokus na odredjeni deo njegove igre i sl.)

Ukoliko prezmem neki manje poznatiji klub, volim procitati sve one informacije o klubu, rivalstva i bezbroj onih zanimljivih stvari. Malo se detaljnije upoznati sa istorijom i sl.

Postoji tu jos dosta sitnica koje odradim u tom prvom danu, i neretko se desi (kao sto je to bio slucaj na ovogodisnjoj beti), da mi taj prvi dan traje nekih desetak sati, jer sam prosto zaludjenik (necu reci perfekcionista, nekako mi izlizano postalo..). 
Za mene je to FM :)


on: November 09, 2017, 16:03:35
 • Position: Zaslužni član
 • Posts: 698
Bas me podsjeca na mene ovo sto si napisao, desetak sati prvi dan u igri. A kada je transfer rok, cak i puno vise. Pogotovo jer ja igram uvijek, kada igram, u zadnjim mogucim ligama. Pa dok pregledam sve igrace i dobijem scout reporte, pa dok sastavljam liste po pozicijama i numerisem ih, pa redom pokusavam dovest jednog po jednog, prodje dosta vremena.

Za staff takodjer obracam puno paznje, mozda i vise nego sto bi trebalo. Gdje god sam igrao i gdje god sam bio, uvijek sam imao najbolji strucni stab u ligi, na svim pozicijama u klubovima.


on: November 09, 2017, 16:34:13
 • Posts: 5
Ne postoji nista lepse onog raskosnog zelenila kada udjes u staff :)


on: November 09, 2017, 17:32:52
 • Posts: 72
Ja kad god imam priliku da pitam upravu da povecaju broj osoblja kluba, odmah pitam. Volim ih imati sto vise, a volim dovoditi kvalitetne trenere, te trenere koji su imali preko 50 internacionalnih nastupa tj. poznati stariji igraci i toga uvijek imam puno :D

Sto se tice teme, do sad sam prvo osoblje rijesavao i odmah upravu pitao da povecaju broj trenera u ekipi, zatim detaljno predjem preko svakog igraca i vidim kakve ocjene ima i da li moze igrati za taktiku koju imam vec u glavi i mentalitet taktike. Ako vidim da nema hljeba od njega, onda ce vjerovatno na transfer listu ili ce ostati kao backup, to zavisi sve od toga da li mi je potreban u klubu uopste.

Onda stimam raspored odigravanja prijateljskih utakmica, imam svoj rezim priprema i nikad ne odigram niti jednu utakmicu u prvoj sedmici priprema, al zato poslije toga svaka 3 dana utakmica slijedi. Tu zatim napravim rezim treniranja dokle mogu i napravim novi raspored prijateljskih utakmica i odabir novih klubova za odigravanja istih.

I na kraju prvog dana, kad sam sagledao koji mi igraci fale za koju poziciju, ide slanje skautova za odredjeni broj igraca i to bi bilo to za prvi dan preuzimanja kluba. :D
1:0, 2:0


on: November 10, 2017, 10:41:49
 • Position: Super Urednik
 • Posts: 1,104
 • Country: 00
Ja prvo provjerim financije kluba i pređem sve igrače. Onda napravim formaciju i uvrstim one koji su mi potrebni, a koji nisu, njih šaljem na pozajmicu ili ih prodajem. Nakon toga rješavam staff i tu ne žalim para i na kraju gledam igrače, najviše iz nacije u kojoj vodim klub.


on: November 10, 2017, 11:00:18
 • Posts: 14
Naravno da prvo sredujem osoblje,volim iskusna i zvucna imena u klubu od kojih moji igraci mogu nesto nauciti.Poslije toga provjeravam igrace,pravim jednu analizu u svesku za svakog pojedinca na pocetku svake sezone ali najvise prvog dana od preuzimanja kluba.Kada odredim ko ostaje a ko ide iz kluba postavljam individualne treninge za seniore i omladince.Onda slijede finansije te priprema prijateljskih utakmica koje ce napunic stadion kako bi dobio pare i bio siguran da u toku sezone necu uci u neki minus.Takoder i par talentovanih omladinaca ide u prvi tim bez obzira na godine te cak i oni od 16 godina znaju odigrati dobar dio sezone.on: November 10, 2017, 11:00:58
 • Position: Urednik
 • Posts: 389
Prva stvar gledam trenere, nakon toga finansije pa omladinske pogone. Tek onda prelazim na prvi tim i stvaranje formacije. :D


on: November 10, 2017, 11:02:59
 • Position: Team RSC
 • Posts: 1,887
 • Country: cs
Ja dok ne pogledam svakog igrača, i najmanje bitnog iz mladog tima ne radim ništa dalje. :D A onda sledi dosta stvari koje su i ostali naveli.