Good afternoon, Guest
 • 2918
 • 4

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

on: January 25, 2016, 16:07:39
 • Position: Administrator
 • Posts: 21,842
  • Football Manager Bosnia


Uparivanje i kombinacije rola: kompletan vodič

UVOD

Pozdrav. Ovo što slijedi je objašnjenje uloga, pozicija, taktika, instrukcija i svega ostalog što igru Football Manager čini onakvom kakva ona zapravo jeste. Ja ću se potruditi da sve ono što prenesem ovdje na forum što bolje objasnim i pojednostavim kako bi svi mogli da razumiju o čemu se radi. Prostudiraćemo svaku poziciju i rolu, taktičke stilove igre, formacije, instrukcije. Nadam se da će vam se svima dopasti tekstovi koji slijede i da ćete nakon njih provoditi još više vremena igrajući FM, razvijajući svoje trenerske filozofije, taktike i način vođenja jednog kluba, ali ovaj put uz još bolje razumijevanje svega toga što čini jedan današnji fudbalski klub.


GOLMANI

Golmani su jako bitan dio vašeg tima. Njihovo prisustvo i način na koji djeluju na igru se lako vežu za vaše ostale igrače i način igre. Golman uvijek može da utiče na krajnji ishod utakmice. Umjesto jednog boda vam može donijeti tri svojim intervencijama i odbranama.

Distribucija

Vaš golman ima više opcija za distribuciju lopte i na igru može da utiče kreativno ili da umjesto toga teži da igra sigurno i bez mnogo rizika. Zbog toga postoje sljedeće opcije:
•   izbaciti loptu do najbližeg igrača;
•   izbaciti loptu naprijed;
•   kratko dodavanje;
•   ispucavanje.

Kratko dodavanje je dobar izbor za situacije kada se napad gradi iz odbrane, u najboljem slučaju kada u vašem timu imate kreativne igrače koji igraju na pozicijama Ball Playing Defendera, Deep Lying Playmakera ili Registe, koji mogu da utiču na to da se napadi grade otpozadi, što ujedno pomaže zadržavanju posjeda lopte, što može biti jako bitan faktor koji će da utiče na krajnji rezultat utakmice.

Također, morate zaključiti koji igrači su u prilici da dobiju loptu. Vaši bekovi su inače igrači koji u većini slučajeva provode skoro pa najviše vremena sa loptom, jer imaju mnogo prostora, iako su njihovi uglovi dodavanja jako ograničeni u tim pozicijama.

Brzo izbacivanje lopte iz kaznenog prostora je jako dobra opcija ukoliko preferirate igru na kontra-napade. Loptu u većini slučajeva dobivaju bekovi (FB&WB) i to pomaže da se protok lopte mnogo više ubrza ka naprijed. Također, golmanima možete uključiti instrukciju „Distribute to the flanks“, što bi u ovom slučaju još više djelovalo na tako postavljenu taktiku i pomoglo ovakvom načinu igre na kontra-napade.

Ispucavanje lopte daleko naprijed je dobra opcija ukoliko imate visoke i jake igrače u napadu, koji većinom imaju ulogu Target Man-a ili Wide Target Man-a. Ovo može biti jako učinkovito ukoliko igrate protiv tima koji vrši pritisak na vašu zadnju liniju i kreativce na centru, pa teže i sa poteškoćama iznosite loptu sa svoje na protivničku polovinu. Na ovaj način se igra ubrzava i ukoliko vaš igrač dobija zračne duele, vaš tim može mnogo lakše doći do prilike da ugrozi gol protivnika.
Vaš golman također može da kontroliše tempo utakmice, može trošiti vrijeme zadržavajući loptu kod sebe u momentima kada želite da usporite tempo i sačuvate vodstvo. Isto tako, može loptu distribuirati jako brzo u slučajevima kada želite da vršite konstantan pritisak na protivnika i kada očajnički želite postići gol.

Sweeper Keeper pruža mnogo više kreativnih opcija u igri i jedna je od glavnih odlika u vašoj taktici ukoliko ga koristite. Kretaće se često i biće mnogo puta van šesnaesterca u momentima kada vaš tim ima loptu u nogama. Mnogo puta može da pomogne ukoliko je vaša zadnja linija izigrana ili je napravila lošu ofsajd zamku, ali isto tako, uvijek lako može da ispadne iz igre i tada ćete u velikoj većini slučajeva da primite pogodak jer je vaš gol nebranjen. Ne preporučuje se korištenje Sweeper Keepera ukoliko u timu imate Sweepera/Libera ili centralnog defanzivca koji ima ulogu pokrivača (Cover).

CENTRALNI DEFANZIVCI

Ovdje ćemo sumirati sve ono što bi svaki igrač FM-a trebao da zna o tome kako da postavi solidnu i kohezivnu defanzivnu liniju. Prvo ćemo pojasniti slučajeve kada su u pitanju dva centralna defanzivnca, a nakon toga ćemo pojasniti i kako sve to ide sa tri centralna defanzivca.

Dva centralna defanzivca


Postoje tri defanzivne uloge i tri dužnosti koje možete izabrati za svoje centralne defanzivce:
•   Central defender;
•   Limited defender;
•   Ball playing defender;

Dužnosti koje možete odabrati su:
•   Odbrana (Defend)
•   Pokrivanje (Cover)
•   Stopper (Štoper)

Bez obzira koliko jak tim imali, bitno je defanzivnu liniju učiniti takvom da sa lakoćom uspijeva da neutrališe napade protivnika, a da bi se to postiglo, potrebno je da na pravi način uparite svoje centralne defanzivce.

Limited defender, uloga za igrača koji će jednostavno „čistiti“ lopte ispred svog gola i ispucavati ih što dalje, bez ikakvog rizika. Međutim, tada se lopta lako predaje protivniku i često ćete biti pod pritiskom. Ipak, jako korisna stvar za utakmice kada se branite i kada ne možete imati posjed lopte.

Central defender, igrač koji će graditi napade iz pozadine tako što će loptu dodati najbližem suigraču, na bekovima ili na centralnom dijelu terena, te tako pomoći zadržavanju lopte u vašem posjedu i samim tim mnogo pomagati timu. Najčešće korištena opcija kod igrača FM-a kada su u pitanju centralni defanzivci.

Ball playing defender, igrač koji posjeduje dobre atribute vezane za dodavanje i kreativnost. Može odigrati dobar pas za kontra-napad, na bekove ili u sredinu. Također, mnogo utiče na posjed lopte vašeg tima zbog svoje uloge u timu. Kada se bira ova opcija za igrača, treba biti jako oprezan kada se bira, jer, u slučaju da neki igrač sa lošijim atributima za pasove može lako predati loptu protivniku, a to u svakom slučaju vrlo lako može završiti sa loptom u vašoj mreži.

Najčešće ćete vidjeti ovakav slučaj uparivanja centralnih defanzivaca:
•   Central defender & Central defender
•   Central defender & Limited defender
•   Limited defender & Limited defender
•   BPD & Central defender

Dva uparena Limited defendera vam mogu donijeti igru direktnih pasova, više su namijenjeni za kontra-napade vašeg tima u slučajevima kada nemate veliki posjed lopte. Dok dva uparena Central defendera igraju igru kratkih pasova i zadržavaju loptu u svom posjedu.

Ball playing defender je igrač koji će proigravati vaše igrače koji naprijed, te bi zbog svojih atributa koji su potrebni za tu ulogu (pasovi i kreativnost) trebao biti uparen sa jednim Central defenderom, zbog toga što Central defender pomaže pri očuvanju posjeda lopte, te će u većini slučajeva dodati loptu svom partneru iz odbrane (BPD-u), te neće ispucavati lopte ka naprijed kao Limited defender. Također, igranje sa dva BPD-a, može jako loše da utiče na vašu igru u odbrani, zbog toga što će vaši defanzivci odigravati previše riskantnih pasova u tom slučaju, što može završiti kobno.

Dužnosti koje odredite svojim defanzivcima mogu jako mnogo da utiču na način na koji vaša odbrana funkcioniše. Dužnost „Defend“ se koristi u većini slučajeva. Vaši igrači će se braniti na standardan način i onako kako ste postavili instrukcije vašem timu uz marking, presing, ostaće u defanzivnoj liniji i pokušati da ponovo osvoje loptu za vaš tim.

Uz dužnost štopera (Stopper), vaš igrač će ranije napadati protivničke igrače, pokušavajući da što prije osvoji loptu. Međutim, time će stvoriti rupu u odbrani, te će vaš gol biti još ranjiviji. Ali, u slučajevima kada osvoji loptu, postoji mogućnost da vaš tim odigra dobar kontra-napad i tako zaprijeti golu protivnika.

Dužnost Cover (pokrivanje), vašeg igrača će vratiti još nazad prema golu, te će pratiti svakog igrača koji pokuša da nešto uradi iz drugug plana i pokušati ga zaustaviti. Ovo može dovesti do toga da protivnik ima više vremena za manevar sa loptom ispred vaše odbrane.

•   Defend & Defend
•   Stopper & Cover
•   Stopper & Defend
•   Defend & Cover

Možete igrati sa raznim varijacijama u odbrani kada je ovo u pitanju, međutim, bitno je da zapamtite da nikako ne smijete igrati sa dva centralna defanzivca na Stopper i Cover dužnosti. Dva štopera će ostaviti mnogo prostora iza sebe, što će protivnik htjeti da iskoristi, dok će dva defanzivca koji su na Cover dužnosti, te će tako teško osvojiti loptu ponovo. Ovo isto tako može kumovati loše odigranim ofsajd zamkama u mnogim slučajevima.

Defanzivni centralni dvojac sa Defend i Defend dužnostima će ostati u liniji, te će lakše moći uhvatiti protivnika u ofsajd zamku. Sa dužnostima Stopper i Cover će iskazati najbolje kvalitete jednog i drugog, jedan će napadati loptu sa agresivnošću, smanjujući protivniku prostor za manevar sa loptom, dok će drugi pokrivati odbranu sa svojim atributima za postavljanje i brzinu (Positioning, Pace).

Ovakav način odbrane će otežati osvajanje lopte sa ofsajd zamkom, te će vašem protivniku ostati više slobodnog prostora ukoliko štoper ne uspije da oduzme loptu.

Tri centralna defanzivca

Kada igrate sa tri centralna defanzivca, morate u obzir uzeti vaše bekove i njihovu poziciju. Ukoliko su vaši bekovi napadački orijentisani, tada će vaš lijevi/desni centralni defanzivac morati biti u stanju pokrivati taj prostor koji će ostati iza vaših bekova. To se najlakše može vidjeti u igri Juventusa, kada Evra/Lichsteiner ostanu naprijed, njihove pozicije moraju pokrivati Chiellini/Barzagli. Ball playing defender može pomoći u kreativnosti vašeg tima, dok dva Central defendera doprinose tome da se lopta što prije vrati u vaš posjed. O tome treba razmisliti i odlučiti, jer dužnosti koje postavite svojim defanzivcima su jako bitne.

•   Defend & Defend & Defend
•   Stopper & Cover & Stopper
•   Cover & Stopper & Cover

Generalno mišljenje svih je da je najbolje postaviti samo Defend dužnosti defanzivnom trojcu, zbog ostajanja u liniji i uspješnih ofsajd zamki. Defanzivca sa Stopper dužnosti možete imati sa strane, oni će zatvarati prostor u širini i pokušavati spriječiti protivničke napade, dok će ostala dva defanzivca ostati u centru odbrane i čuvati protivničke igrače sa Cover instrukcijom. Ovo također možete promijeniti tako što ćete Stoppera postaviti u sredinu vaše defanzivne linije kako bi zatvarao prostor u centralnom dijelu terena, dok će ostala dva defanzivca sa Cover instrukcijom pratiti igrače koji dolaze sa lijeve/desne strane.

Sweepers

Druga taktička opcija sa tri defanzivca u zadnjoj liniji je korištenje Sweepera. On može imati samo Defend dužnost i djeluje kao Covering Defender u ovom slučaju, samo što je malo više konzervativan. Libero je kreativna opcija, on će se kretati naprijed sa svoje pozicije do sredine terena gdje će pokušati da utiče na igru vašeg tima. Najbolji igrači za Libera su oni koji imaju dobre atribute vezane za inteligenciju i tehniku, jer tako može da doprinese vašoj igri na centru.

Half bekovi

Half bek je inverzija Sweepera. Djeluje ispred odbrane i iza vaših centralnih igrača, tako što je opcija za dodavanje da bi se lopta zadržala u vašem posjedu. Kada vaš tim izgubi loptu, on se vraća nazad u centralnu defanzivnu liniju i tako ponovo nastaje odbrana sa tri centralna defanzivca.

Zapamtite...

Defanzivne uloge utiču na vašu distribuciju u odbrani, dok dužnosti u odbrani utiču na to kako ćete se braniti. Defend dužnosti će vašu zadnju liniju držati u liniji, sa mogućnošću hvatanja protivnika u ofsajd zamku, dok će Cover & Stopper dužnosti da doprinesu u tome da se zatvara prostor i prate igrači koji vas napadaju. Zapamtite da pažljivo razmislite o tome kako ćete igrati sa tri centralna defanzivca zbog vaših bekova, te vaše uloge pažljivo dodijelite igračima na osnovu njihovih atributa.

CENTRALNI VEZNI

Najvažniji dio vaših 11 odabranih na terenu su centralni vezni igrači. Oni igraju na prostoru koji je bitan i za defanzivni i ofanzivni dio igre, te svemu tome treba posvetiti mnogo pažnje. To je također dio terena na kojem možete birati između najviše uloga i dužnosti igrača, ali je bitno sve to uklopiti kako bi bilo efektno i u defanzivnom i ofanzivnom dijelu.

Centralni dio terena može sadržavati različit broj igrača, zavisno od vaše formacije koju igrate. Mi ćemo preći svaku ponaosob.

Dva centralna vezna

Kada igrate sa dva centralna vezna, oni moraju biti sposobni za to da pomažu vašoj odbrani. Mogu biti postavljeni i na MC ili DC kako bi se ovo postiglo. Također, moraju biti aktivni i u napadu i zadržavanju posjeda lopte. Lako možete biti „overrun“, ali sve dok dobro odrađuju svoj dio posla u defanzivi – bićete dobro zaštićeni. Najpoznatiji način formacije ovog tipa može se uporediti sa ekipom Manchester Uniteda iz dana kada su tandem na centru činili Paul Scholes i Roy Keane. Bitno je da imate „sittera“ i „runnera“. U ovom slučaju, Keane je bio sitter a Scholes runner. Moraju pokrivati veliki dio terena i u isto vrijeme ostati kompaktni, tj. pratiti međusobna kretanja na terenu. Sitter u većini slučajeva ima Defend dužnost, dok je runner na support dužnosti. Razmotrite uloge koje dajete igračima u ovakvim slučajevima. Deep Lying Playmaker je možda sposoban za kreativnost, ali nije sposoban za trčanje od šesnaesterca do šesnaesterca (Box to Box midfielder). Ball Winning Midfielder u većini slučajeva ima Defend dužnost, međutim, zbog te uloge je slab „sitter“ u ovom slučaju, te to može našteti vašem timu, zbog toga što neće biti disciplinovan što se tiče pozicioniranja na terenu i vaš dvojac će da gubi kompaktnost.

Tri centralna vezna

Što više centralnih veznih igrača u timu imate – time možete očekivati više funkcija i uloga od njih. Izgubićete napadača ili krilnog igrača da bi imali tog trećeg igrača na centru u većini slučajeva. U prethodnom slučaju imali smo „sittera“ i „runnera“. U ovom slučaju, možemo da imamo „sittera“, „runnera“ i „attackera“, tj. ofanzivnog veznog igrača. Dakako, ovo najviše ovisi od vas samih, ali je u većini slučajeva postavka igre takva, jer je mišljenje većine da se najbolji balans sa tri igrača na centru postiže time što ćete im postavidi dužnosti Defend, Support i Attack.

Također, trebate razmotriti oblik vašeg trojca na centru. Za primjer možemo uzeti najviše korištenu formaciju u današnjem fudbalu, 4-2-3-1. Ako neko od vašeg dvojca na centru ima dužnost Attack ili igra Advanced Playmakera, to će vašu odbranu ostaviti mnogo ranjivom za protivničke napade. Slično kao i 4-3-3 DM formaciji, vaš dvojac na centru će morati pružati podršku napadu, tako da uloge kao što su Deep Lying Playmaker ili Central Midfielder sa dužnosti Support, neće mnogo da pomognu vašem timu u tom slučaju. Dobro razmislite i odlučite za svaku funkciju i ulogu u sistemu kojeg igrate.
Oblik vašeg centralnog trojca je također jako bitan. Ako su vaša tri igrača postavljena u obliku trokuta, to će pružiti mnogo više opcija za pasove nego kada su u liniji. Budite oprezni i mislite na to da imate igrače na raznim pozicijama u tom slučaju kako bi lakše zadržali posjed lopte i imali više opcija što se samog dodavanja i toka igre tiče.

Vaš izbor uloga i dužnosti moraju biti odabrani zavisno u stilu igre kojeg igrate. Ako želite da igrate jaku i solidnu odbranu, uloga poput Ball Winning Midfieldera će biti potpuna antiteza u ovom slučaju, tj. biće nepoželjna, jer će igrač sa tom ulogom često napuštati svoju poziciju u nastojanju da osvoji loptu, te će vaša odbrana biti mnogo više ranjivija, jer će defanzivci morati da pokrivaju taj prostor i igrače koji su na njemu, gdje bi inače trebao biti BWM u ovom slučaju. Ukoliko želite da igrate direktan fudbal, kontra-napade, uloga kao što je Advanced Playmaker vam neće mnogo pomoći u tome da se lopta što prije prenese iz faze odbrane u napad, jer će usporiti igru.

Četiri centralna vezna

Igranje sa četiri centralna vezna je odličan način da dominirate na centru igrališta, jer ćete imati mnogo igrača u tom dijelu. Očigledno je da ovakva postavka nudi odličan način za napad, dok odlično djeluje i u defanzivi. Naravno, nedostajaće vam igrači na krilima, ali je ovaj sistem i dalje mnogo jak zbog već navedenih razloga.

BEKOVI – KRILA

Vaša igra na stranama se sastoji od vaših krila i bekova – Full Backs, Wing Backs, Wide Midfielders i Wingers. Većina timova ima po dva para krilnih igrača na lijevoj i desnoj strani, tj. bekove i krila, dok neki imaju samo jedno od navedenog. Igrači na ovim pozicijama imaju razne uloge i dužnosti. Postoji mnogo prostora za varijaciju njihovih pozicija na terenu. Formacija koju koristite će dosta da utiče na mjesta na kojima će igrati, te njihove zadatke. Kada jedan igrač sam pokriva taj dio terena, on ima mnogo zadataka i uloga, prema napadu i prema odbrani, dok u slučajevima kada dva igrača pokrivaju jedan drugoga, postiže se veći balans na tom dijelu terena.

Žrtvovanjem krilnih igrača dobija se veći broj igrača na centralnom dijelu terena, što pomaže održavanju posjeda lopte na lakši način i slično, međutim, krilni igrači također mogu da doprinesu svemu tome na mnogo načina, kreativnom igrom, brzim protrčavanjima i ugrožavanjem protivničkog gola.

Jedan igrač na beku – krilu

Italijanska liga je jedna od onih liga gdje se krila rijetko koriste. Također, liga koja u mnogo slučajeva koristi tri centralna defanzivca, te najčešće, po jednog igrača na oba beka, koji pomažu i odbrani i napadu. Najbolji primjer za ovakav način igre je Juventus.
Kada je jedan igrač zadužen za defanzivu, ofanzivu i podršku vašim ostalim igračima, on mora biti sposoban:

•   da se kreće prema naprijed i širi protivničku odbranu svojim kretanjem,
•   da se vraća nazad i pomaže u odbrani
•   da dobro prati igru i bude uvijek jedna od opcija za pas kako bi se zadržao posjed lopte
•   da probija protivničke odbrane prodorima po strani

Kada se sve ovo pogleda, nije teško primjetiti da je sve ovo jako težak posao za samo jednog igrača.
Druga važna stvar je ta gdje ćete postaviti svog igrača. Formacija koju birate je defanzivni oblik vašeg tima, tako da je jako bitno da razmislite o tome koliko nazad želite da postavite svog beka. Ukoliko su više nazad, pružaće bolju partiju u defanzivi, međutim, kada je naprijed, moći će probijati protivničke odbrane, vršiti pritisak i biti dobra opcija za kontra-napad. Što više svog beka postavite naprijed, to će se više morati vraćati u odbranu. Postoje sljedeće kombinacije koje će vašem timu pružiti širinu, probojnost, defanzivnu stabilnost:

•   Full Back (Attack)
•   Wing Back (Support/Attack)
•   Complete Wing Back (Attack)
•   Wide Midfielder (Support)
•   Defensive Winger (Support)

Razlog zašto su WM i DW na Support dužnosti je taj jer moraju da pružaju širinu ka igri naprijed, te isto tako da prate i brane prostor iza sebe i pomažu u svim ostalim aspektima igre.

Dva igrača na beku i krilu

Kada igrate na ovakav način, to vam pruža mnogo opcija. Prije svega, razmislite i zaključite kako će vaš tim na najlakši način stvarati šanse i prilike za gol, te kako će se ponašati na terenu. Neki od vaših krilnih igrača mogu da ulaze u sredinu (Wide Playmaker) pomagajući vašim centralnim veznim igračima, dok će drugi igrač (bek) pružati širinu u formaciji vašeg tima u fazi napada. Nekada zajedno igraju na stranama, proigravajući jedan drugoga ili ostale igrače koji su blizu protivničkog gola (overlap, outlet, crossing).

Primjeri igrača koji će pomagati centru vašeg igrališta:

•   Full Back (Attack)
•   Complete Wing Back (Attack)
•   Wing Back (Support/Attack)

U paru sa:

•   Wide Playmaker (Support/Attack)
•   Wide Midfielder (Support)
•   Advanced Playmaker (Support/Attack)
•   Inside Forward (Support/Attack)
•   Ramdeuter (Attack)

Ili možete koristiti i kombinaciju Inverted Wing Back (Support) i Winger/Wide Midfielder (Attack).

Alternative korištenju dva igrača na tom dijelu terena kada želite sličan efekat su:

•   Full Back (Attack)
•   Wing Back (Attack)
•   Complete Wing Back (Attack)

Zajedno sa:

•   Wide Midfielder (Support)
•   Winger (Support)
•   Defensive Winger (Support)
•   Wide Target Man (Support)

Ovo će vašeg beka u većini slučajeva natjerati da pretrči svog suigrača na krilu, te tako otvori prostor i opcije za dodavanje lopte.

Više tipičan tip uparivanja ova dva igrača, u slučajevima kada su krila odgovorna za ofanzivni dio igre, dok su bekovi odgovorni za defanzivni dio igre i distribuciju lopte, je sljedeći:

•   Full Back (Support)
•   Wing Back (Support, ali jedino u slučajevima sa Wide Midfielderom ispred njega)

Sa:

•   Winger (Attack)
•   Wide Midfielder (Attack).

Vaša igra na stranama će u ovom slučaju izgledati tako što će krila ići ka naprijed i pokušati centrirati loptu ili ugroziti gol, dok će bekovi biti opcija za povratni pas.

Najčešći način igranja u ovakvom sistemu je dijamantni oblik rasporeda igrača, kao što je npr. bila postavka AC Milana u vrijeme kada su na centru igrali Pirlo, Gattuso, Seedoorf i Kaka (DM-MC-MC-AMC) ili u obliku kvadrata (DM-DM-MC-MC, DM-DM-AMC-AMC, MC-MC-AMC-AMC).
Jednostavan način dodjeljivanja uloga i dužnosti je da morate da zapamtite da bi trebali da imate defanzivni i ofanzivni par igrača, kao što su bili Pirlo i Gattuso, te Seedoorf i Kaka. Morate da obezbjedite dovoljan broj protrčavanja naprijed, najbolja uloga za to je Central Midfielder sa Attack dužnosti, dok je u njegovom odsustvu Box to Box Midfielder dobra alternativa.

U dijamantnom rasporedu igrača, morate biti sigurni u to da vaš AMC neće biti markiran i odsječen iz igre, tako da se morate pobrinuti da on ima dovoljno dobre atribute za kretanje da bi se ovo spriječilo. Igrač sa ulogom Trequartiste će ići više u stranu ( lijevo/desno) dok će Shadow Striker biti više agresivniji u igri prema naprijed, prema protivničkom šesnaestercu. Attacking Midfielder će izvršavati i jedan i drugi posao, zavisno od situacije.

Prednosti igranja sa četiri centralna vezna igrača su i te da oni imaju veći stepen specijalnosti, npr. Regista ili DLP će imati koristi od dodatne pomoći saigrača u defanzivi, gdje Ball Winning Midfielder također može imati veću slobodu u potrazi za loptom, znajući da će prostor koji napusti biti pokriven.

NAPADAČI

Partnerstvo u napadu


Termin „partnerstvo u napadu“ ne odnosi se samo na napadače. Tu su uključena i krila, ofanzivni vezni igrači, koji su igraju blizu vašeg napadača.

Fudbal je mnogo napredovao, u današnjem fudbalu određena rola od igrača traži mnogo više dodatnih atributa i sposobnosti od onih osnovnih za određenu poziciju. Sada ćemo proći kroz određena partnerstva u napadu, vidjeti kako to otprilike izgleda i djeluje.

Partnerstvo visokog i niskog igrača

Mnoga partnerstva prethodnih godina su građena na osnovu fizičkih sposobnosti igrača. Visoki igrač može biti dobra meta, može zadržati loptu i dodati je bržem suigraču i mnogo uticati na igru vašeg tima. Visoki igrač u većini slučajeva igra bliže golu, ima zračne duele i slično, dok postoje i situacije kada igra bliže centru, te dobijenu ili osvojenu loptu proslijeđuje svom bržem suigraču iz napada (nižem igraču), koji će, koristeći svoju brzinu, pokušati da pronađe prostor iza leđa protivničke odbrane.

Ova partnerstva najbolje djeluju uz dobru podršku sa krila (Wingers & Full Back), kada dobijaju upotrebljive lopte sa strana. Oni su u većini slučajeva Target Man i Poacher, iako i Advanced Forward može dobro odgovoriti zadatku Poachera, gdje visočiji igrač i dalje može biti efektan u kreativnoj igri ukoliko ima atribute za to, kao što su npr. kombinacija Deep Lying Forward i Complete Forward.

Ovakav način također može funkcionisati i sa ofanzivnim veznim igračima ili krilima koji su Inside Forward. Jedan jak napadač (npr. Fernando Llorente) koji može igrati Target Man ili Complete Forward, može biti potpomognut u napadu sa Inside Forward ili Raumdeuterom, koji su mnogo brži od njega.

Kreator – golgeter

Vjerovatno najčešći način igranja fudbala u današnjem vremenu. Jednostavno se može objasniti tako da jedan igrač igra malo dalje od protivničkog gola i pruža svom partneru u napadu lopte kojima on puni mrežu protivnika. Ovakav sistem može iskoristiti mnoge atribute igrača, ne samo one fizičke, već tehničke i mentalne. Više se koristi u timovima koji imaju posjed lopte na svojoj strani više nego protivnik.

Najčešći oblici ovog partnerstva u napadu su Deep Lying Forward & Advanced Forward. Njih također mogu zamijeniti i Complete Forward koji može biti i kreator ili golgeter, te Poacher, međutim, Poacher neće pružati mnogo podrške svom partneru u napadu kao što će to činiti Advanced Forward.

Trequartista je odličan kreator, međutim, potreban mu je neko ko će iskorištavati njegove lopte i šanse koje kreira. Može igrati i na ST i na AMC poziciji, ali Enganche ili Advanced Playmaker mogu također ponuditi mnogo toga svom napadaču, u većini slučajeva Advanced Forwardu.

Advanced Forward je uloga koja pruža i kreiranje šansi i postizanje golova. Complete Forward (Attack) i Deep Lying Forward su također dostojna zamjena za već navedenu ulogu. Razlika između ove tri uloge je ta da, AF ostaje mnogo više naprijed prema protivničkom golu, pokušavajući otvoriti prostor svojim suigračima ili odigrati neki pas, CF se kreće mnogo više i nema neku određenu kretnju kao što to AF ima ka naprijed, dok, DLF se u većini slučajeva vraća malo više nazad, zadržava loptu i učestvuje u kreaciji igre mnogo više nego AF.

Inside Forward može biti odličan kreator na dužnosti Support sa dobrim centaršutevima ka svom napadaču ili na dužnosti Attack, može napadati i kretati se ka golu protivnika, iskoristiti prostor koji mu je napravio suigrač iz napada i biti jako opasan po protivnički gol.

Ovo se također odnosi i na Raumdeutera, koji je isto tako profiliran da bude mnogo veća opasnost po gol protivnika sa strane, nego što su to Winger i slične uloge u timu.

Lažna devetka – lažna desetka

Ovaj sistem je baziran na tome da se lažna devetka povlači nazad i tako odvlači protivničkog defanzivca, stvarajući prostor za lažnu desetku. Uloga lažne desetke je da bude opasnost po gol protivnika tako što će se kretati ka tom otvorenom prostoru iz nekih dubljih pozicija, kako bi postigao eventualni pogodak ili stvorio opasnost za protivnički gol. U ovoj igri, to se najlakše može postići sa False Nine & Shadow Striker.

Postoje i druge uloge koje mogu postići ovakav efekat kao što je npr. Trequartista. Deep Lying Forward i Complete Forward (Support) će isto tako slično da djeluju. Oni također imaju mnogo više discipline kada je u pitanju odbrana i pomaganje odbrani, što je jako bitno znati, budući da određeni menadžeri to traže od svojih napadača.

Najbolje alternative za „lažnu desetku“ su Inside Forward i Raumdeuter, dok i Attacking Midfielder isto tako može da djeluje slično kao lažna desetka, iako neće biti toliko blizu golu i biti tolika prijetnja kao strijelac pogotka.

Zapamtite...

Podijelite uloge i dužnosti tako da iskoristite prostor i kretanje vaših igrača. Bazirajte svoj stil napadanja na više načina, više ruta, tako da se to ne odnosi samo na jedan način, to će vam mnogo olakšati postizanje pogodaka jer protivnik neće znati odakle dolazi opasnost. Uvijek imajte plan B ukoliko vaši zahtjevi na terenu ne budu ispunjeni.

TIMSKE INSTRUKCIJE

Filozofija

Prije svega, bitno je da napomenem da ćemo ovaj dio odraditi u više dijelova kako bi se svaki dio mogao što bolje i detaljnije objasniti, što će mnogima da pomogne da shvate o čemu se ovdje zapravo radi.

Ovdje ćemo pojasniti način igre vašeg tima, tačnije, kako u samom naslovu stoji – filozofiju. Od rigidnog sistema, gdje svaki igrač ima specifične zadatke, pa do fluidnog, gdje svi igrači igraju na osnovu instrukcija koje ste postavili svom timu. Kreativnost je više izraženija u fluidnim sistemima jer postoji manje igrača koji su odgovorni za kreativnost vaše igre, tj. svaki igrač u fluidnom sistemu može biti kreator. Ukratko, ukoliko želite da je određeni igrač zadužen samo za golove, asistencije, osvajanje lopte i slično, tada bi trebali koristiti rigidniji sistem igre, a ukoliko želite da vaši igrači neprestano napadaju, vrše presing, imaju posjed lopte, tada trebate koristiti što fluidniji sistem. Naravno, uvijek treba obratiti pažnju na atribute igrača, jer, određena filozofija igre ne može se koristiti ukoliko nemate potrebne igrače za to.

Posjed

Ovo je jako jednostavno. Ako želite da imate posjed lopte, onda će instrukcija „Shorter passing“ da doprinese ovome. Retain possession će pomoći u tome da duže zadržite loptu, sa mnogo više dodavanja i manje rizika u igri u većini slučajeva, što će se odraziti na vašu napadačku snagu, međutim, kreativnijim igračima može mnogo više pomoći zbog samog prostora i vremena kojeg će imati. Ovome možete dodati i „Play out of defence“, osiguravajući tome vašem timu da ne gubi lopte uzalud tako što će je ispucavati naprijed ka vašim veznim igračima i napadačima. Ukoliko koristite posjed lopte kao svoju odbranu, ovo će u mnogotome da doprinese vašim željama.

Direct passing je sušta suprotnost od igre sa kratkim pasovima. Lopta se sa ovim dodavanjima brže kreće ka napadu iz odbrane, gdje se često uključi i instrukcija „Go route one“. Također, možete dodati instrukciju „Pump ball into box“, što će rezultirati dugim loptama iz odbrane ka napadu. Ukoliko želite igrati sa bržom tranzicijom lopte, „Clear ball to flanks“ će pomoći u tome, tada će lopta ići prema vašim krilima.

Možete i modifikovati vašu igru što se posjeda tiče, time što ćete uključiti instrukciju „Pass into space“, tada će mnogo više lopti da ide iza leđa protivničke odbrane, što znači mnogo za vaš tim ukoliko igrate protiv tima čija je odbrana izašla visoko ka centru igrališta i pruža mnogo više šansi vašim brzim igračima. Ukoliko vaš protivnik igra duboku odbranu, „Run at defence“ može da vam pomogne. Također, možete uključiti opciju „Work ball into box“, tada će vaš tim da čeka savršenu priliku da uputi neku loptu i pas koji može biti koban po protivnički tim. „Shoot on sight“ instrukcija će da doprinese tome da vaši igrači šutiraju kada god su u prilici da to urade, što nekada može biti i dobro koliko i loše, jer će mnogo tih šuteva vjerovatno da završi na tribinama.

Način na koji upućujete lopte u protivnički šesnaesterac je jako bitan. Bržim napadačima više odgovara „Whipped crosses“, visočijim i jačim napadačima „Float crosses“. „Low crosses“ također može mnogo da pomogne i u jednom i drugom slučaju. „Hit early crosses“ će učiniti to da vaši igrači šalju duge lopte ka naprijed, u većini slučajeva iz odbrane od strane štopera ili bekova.

Penetracija

Penetracija je način na koji dolazite do protivničkog gola, najjednostavnije objašnjeno. Ona zavisi od vašeg stila igre, formacije, uloga i zadaća koje ste postavili igračima. Ukoliko imate više igrača na centru, logičan zaključak je taj da bi trebali koristiti instrukciju „exploit the middle“, pogotovo ako je vaš glavni playmaker u sredini terena. Također, možete imati solidan ali ne i spektakularan centar sa 2 igrača, tada instrukcija „exploit the flanks“ ima više smisla, jer će vaša krila i bekovi biti mnogo odgovorniji za kreiranje igre od vaših centralnih veznih igrača, pogotovo ako na krilima imate Wide playmakera. Možete koristiti „exploit left flank“ ili „exploit right flank“ ukoliko želite iskoristiti protivničkog lošeg igrača, lošu formaciju ili prednost svojih igrača. Exploit the flanks može biti jako učinkovito ukoliko se igra na kontra napade jer tada lopta po krilima ide mnogo brže i tranzicija lopte je mnogo brža. Ukoliko igrate protiv kompaktne odbrane, „look for overlap“ vam može pomoći da je savladate, tako što ćete koristiti prednost većeg broja igrača na krilnim pozicijama, što će vašim napadačima omogućiti mnogo više lopti sa strane u srce kaznenog prostora.

Oblik - Formacija

Oblik vašeg tima zavisi od vaše formacije. Presing na protivničkoj polovini, "bus" ispred vašeg gola, krila, bekovi... Sve to zavisi od formacije koju vaš tim koristi. Oblik utiče na način na koji napadate i na koji se branite. Ukoliko igrate na "wider" način, tada će vaš tim koristiti svu moguću širinu terena, međutim, to može dovesti do toga da je vaša odbrana previše razvučena i time mnogo ranjivija, ali vam može donijeti prevagu što se tiče posjeda lopte i slično. Ukoliko igrate "narrower", tada će se igra u većini slučajeva odvijati na centralnom dijelu terena, što vašem protivniku može olakšati odbranu protiv vas jer će se skupljati na dijelu gdje je najveća koncentracija igrača i biće teško probiti takvu kompaktnu odbranu, međutim, ovo će učiniti to da vaši centralni defanzivci budu blizu jedan drugom.
Visoki ili niski blok mogu oboje biti jako efektni, ovisno od načina na koji vaš tim igra i koju taktiku koristi.

Vaša odbrana će igrati visoko onoliko koliko im dozvolite u instrukcijama. Ukoliko igrate na posjed lopte, "Push higher up" i "Much higher defensive line" će učiniti pravu stvar za vas u ovom slučaju, jer će se vaši defanzivci približiti centru što je moguće više i odigravati pasove i dodavanja sa vašim centralnim veznim igračima. Ukoliko igrate protiv sporih napadača, "Drop deeper" i "Much deeper defensive line" će vam pomoći da neutralizujete ove igrače, jer će imati mnogo manje prostora u i ispred vašeg kaznenog prostora. Ovo će ostaviti mnogo prostora za protivnika na samom centru igrališta, međutim, to može poslužiti i u vašu korist, jer će protivnički igrači htjeti da iskoriste taj prostor i ići će ka naprijed, a vi ćete to moći iskoristiti u svojim kontra-napadima.

Igračima možete postaviti instrukciju "Roam from position", ovo će uzrokovati mnogo više kretanja vaših igrača i mogućnost zbunjivanja protivničke odbrane, te će neki vaši igrači koje je protivnik posebno markirao imati više prostora. Loša strana ove opcije je ta da neki vaši igrači mogu da izgube poziciju, tj. da ne budu na određenoj poziciji kada vaš tim izgubi loptu, što može dovesti do nekih loših stvari po vašu odbranu.

Suprotno tome, možete vašim igračima postaviti instrukciju "Stick to position", tada će svi igrati na svojoj određenoj poziciji. Donosi defanzivnu stabilnost, međutim, određeni igrači će tada biti mnogo lakše markirani. Također, krilima možete dozvoliti da mijenjaju pozicije, što u određenim slučajevima može zbuniti protivnika i pojačati vaše šanse za pobjedu.

Defanziva

Defanziva je isto tako mnogo određena oblikom vašeg tima. Ukoliko igrate visoki blok, tada instrukcija "Use offside trap" može biti jako korisna, time se mogu neutralizirati brzi protivnički igrači. Visoki blok je također mnogo koristan ukoliko koristite instrukciju "Close down more". Ukoliko određene igrače želite posebno markirati, tada "Tight marking" čini svoje. Ukoliko igrate sa povučenijom i dubljom zadnjom linijom, ofsajd zamka vam neće mnogo pomoći.

Tim koji je orijentisan tako da održava svoj oblik i formaciju kako bi protivnik teže došao do gola, opcija "Stay on feet" će biti prava stvar za vas, te opcija da "closing down" postavite na normal ili low. Ovo će vaš tim ostaviti u mnogo slučajeva na duže periode bez lopte i pod pritiskom, te će izuzimati mnogo energije od vaših igrača.

Get stuck in će koristiti tome da brže osvajate loptu i vršite veći pritisak na protivnika, međutim, donosi mnogo faulova, kartona, ali i dobrih stvari nakon što osvojite loptu.

Zaključak

Vaš tempo je usko povezan sa načinom na koji distribuirate loptu. Direct passing - higher tempo, shorter passing - lower tempo, iako može dobro da radi i sa visočijim tempom, međutim, većina menadžera se slaže sa konstatacijom da je lower tempo bolja opcija jer se tako teže gubi lopta.
Sloboda vaših kreativaca zavisi od instrukcija "Be more disciplined" i "Be more expresive". Sami nazivi instrukcija govore dovoljno, tako da to nije potrebno nešto više objašnjavati. Take a breather i waste time će vam pomoći u slučajevima kada čuvate rezultat i loptu, te igrate malo povučenije. Take more risks će poslužiti u slučajevima kada ste već pred krajem meča i želite očajnički da postignete gol pod svaku cijenu.

Ono što slijedi poslije ovoga su instrukcije u građenju tima, formacija, igrača, instrukcija i slično.

Građenje tima

U ovom dijelu ćemo pogledati koncepte na osnovu kojih većina igrača FM-a gradi svoj tim.

Formacija, filozofija i stil igre

Prvo što trebate razmotriti jeste način na koji će vaš tim igrati. Morate shvatiti za šta i za koliko je vaš tim zapravo sposoban i šta je ono što se očekuje od vas. Dobro je imati i plan b u većini slučajeva, kako bi svi kvaliteti vašeg tima mogli isplivati na površinu.

Morate pogledati svoj tim kao jednu cjelinu, te najbolje pojedince vašeg tima. Možete sami prosuditi o tome oko kojih igrača biste mogli graditi svoj tim ili se možete odlučiti za čistu timsku igru. Pogledajte i kakvu klupu i dubinu u timu imate, jer, nikad se ne zna šta vas čeka u novoj sezoni i sljedećih pedesetak utakmica, nekad više, nekad manje.

U ovom slučaju, primjer za primjenjivanje svega navedenog će biti Arsenal. Dakle, za Arsenal u ovom slučaju možemo zaključiti:

•   Filozofija – napadački fudbal sa mnogo posjeda lopte;
•   Velika očekivanja;
•   Dovođenje i razvijanje što je moguće boljih igrača;
•   Veliki broj jako ofanzivnih i kreativnih igrača;
•   Nedostatak defanzivnih igrača (štopera);
•   Najbolji igrači – Alexis Sanchez i Mesut Ozil;
•   Olivier Giroud & Flamini se ne uklapaju u Arsenalov stil igre, dakle, nude druge opcije.

Iz ovoga smo mogli naučiti i zaključiti sljedeće:

•   Od Arsenala se očekuje da igra ofanzivan fudbal sa visokim procentom dodavanja i posjeda lopte;
•   Očekivanja da se lako lome slabiji protivnici i dobijaju te utakmice;
•   Veliki broj brzih igrača (Sanchez, Wallcot);
•   Nedostatak kvalitetnih centralnih defanzivaca (Mertesacker, Koscielny, Silva);
•   Opcija da se igra direktan fudbal sa Giroudom u napadu zbog njegovih fizičkih atributa;
•   Flamini je alternativa na centru kao Ball Winning Midfielder;
•   Ozil je odličan kreativac i njegova najbolja pozicija je AMC.

U ovom trenutku možemo već zaključiti koje formacije možemo koristiti sa ovakvim timom. 4-2-3-1 ili 4-1-4-1 su jako dobre opcije jer su ofanzivne formacije i pružaju mnogo opcija centralnim veznim igračima i pruža mogućnost korištenja našeg najboljeg igrača na poziciji AMC – Ozila. 4-1-4-1 formacija će u potpunosti iskoristiti naša brza, ofanzivna krila. Treća opcija je 4-4-2 gdje možemo koristiti Girouda u napadu kao igrača sa dobrim fizičkim atributima, kada igramo direktniji stil igre i napada, a naša brzonoga krila će i dalje moći da dođu do izražaja.

Instrukcije

Bitno je napomenuti da, kada biramo instrukcije, bitno je odabrati ključnih 4-5 instrukcija koje će definisati stil vaše igre, dok ćemo ostale instrukcije dodavati u zavisnosti od situacije i toga kako bude tekao meč. Za ovakav način igranja sa Arsenalom je bitno:

•   Shorter passing;
•   Play out of defence;
•   Work ball into box;
•   Roam from position;
•   Be more expressive.

Našem timu možemo dodavati ostale instrukcije u toku meča, kao što su npr. visoki ili niski blok, pass into space i slično.

Određivanje uloga i dužnosti

Kada odlučimo u kakvoj formaciji ćemo igrati, te odredimo instrukcije, tada je jako bitno odrediti uloge vašim igračima. Specifične formacije će uvijek tražiti određene stvari od vaših igrača koje moraju izvršavati da bi vaš tim izgledao dobro na terenu.

Ukoliko imate već unaprijed određene uloge i dužnosti za određene igrače, tada bi ih trebali i postaviti, međutim, to nije 5-6 igrača, već 1-3 ključna igrača za vaš tim. Također, bitno je da odlučite koliko ofanzivnih, support i defanzivnih dužnosti ćete dodijeliti svom timu. Nepisano pravilo je da to treba biti 3 defend, 4 support i 3 igrača na attack. Ovo omogućava solidnu defanzivu, centar i napad.

Sada počinjemo da određujemo uloge naših igrača u timu. Krenućemo od odbrane. Većina igrača postavlja attack dužnost jednom svom beku a centralnom veznom igraču koji je najbliži njemu defend dužnost, kako bi pokrivao svog igrača kada ovaj ode naprijed.

Pojedinačne instrukcije – ukoliko morate svom igraču dodati više od dvije ili tri instrukcije, postoji mogućnost da igra na pogrešnom mjestu ili mu je dodijeljena pogrešna uloga u tom slučaju, jer te instrukcije mijenjaju djelovanje tog igrača u toj ulozi.

Sa svim navedenim, možemo početi ovako:
                     
                       Szczesny
                        GK(D)
       Debuchy Mertesacker Koscielny Gibbs
          FB(S)        CD(D)     BPD(D) WB(A)
            Alexis Ramsey Arteta Cazorla
              W(A) BBM(S) CM(D) WP(S)
                             Ozil
                             T(A)
                           Giroud
                           DLF(S)


Prije svega, moj golman ima odlične atribute za klasičnog golmana na dužnosti defend. Koscielny i Mertesacker će činiti centralni defanzivni dvojac, međutim, Koscielny ima mnogo bolju tehniku i distribuciju lopte, tako da će on biti Ball Playing Defender. Koristimo support dužnost na desnom beku, što znači da ćemo koristiti attack na lijevom. Kao rezultat toga, krila ispred mojih bekova imaju promijenjene dužnosti, desno krilo je na attack a lijevo na support. Arteta je najbolji igrač koji je defanzivno orjentisan i ima dobru tehniku, tako da će on biti Central Midfielder na defend dužnosti i on će pokrivati prostor koji će ostavljati bekovi kada odu naprijed.

Sada, dok idemo ka centru terena, Ozil je Trequartista jer je on naš najbolji igrač i želim da ga koristim na njegovoj najboljoj poziciji. Pošto imam Trequartistu koji je na attack dužnosti i CM na defend dužnosti, bitno je da imam nekoga ko će povezivati i pokrivati prostor između ova dva igrača, a to je Box to Box Midfielder, a za tu ulogu je odličan Ramsey, jer posjeduje dobre ofanzivne i defanzivne kvalitete i kreće se mnogo.

Na krilima, Sanchez je izrazito krilo prema njegovim atributima, tako da ćemo ga i koristiti na tom mjestu kao Wingera, zato će Debuchy iza njega biti Full Back na support dužnosti. Na drugoj strani, Cazorla je jako dobar kreativac, zato je dobio ulogu Wide Playmakera na support dužnosti, zbog toga, Gibbs iza njega će biti Wing Back na attack dužnosti kako bi pokrivao prostor ispred sebe i bio što bliže protivničkom golu, jer će Cazorla ulaziti mnogo više u sredinu zbog svoje uloge.

U napadu imamo Girouda. Po atributima, on je savršen za poziciju Target Man, ali je ona određena za direktan način igre. Obzirom da ima dobre ocjene za First Touch, Deep Lying Forward na support dužnosti će nam dobro doći kada je on u pitanju. Postoji mogućnost da će zauzimati Ozilov prostor ponekad, zato smo Ozilu dodali instrukciju Run wide with the ball, tako da tu ostaje više prostora za Girouda i Ramseya.

Konačno, moje alternativne opcije su Flamini i Podolski. Flamini može igrati uz Artetu kao BWM, dok je Podolski odličan Raumdeuter. Wilshere je odličan dribler i sjajan Roaming Playmaker. Ukoliko budem igrao sa drugim krilom na lijevom strani, tada će Gibbs ponovo da bude Full Back. Sanchez i Wallcot pružaju mnogo više brzine i tehnike u napadu od Girouda, tako da pozicije kao što su lažna devetka i slično mogu mnogo da pomognu. Welbeck je jako polivalentan i može igrati na mnogo pozicija, zavisno od taktike i situacije, što je, naravno, jako dobro po nas i naš tim, jer imamo više opcija.

Tokom meča...

Ono što radimo u toku utakmice je od izuzetne važnosti. Nema smisla igrati samo sa određenim instrukcijama i formacijama i očekivati pobjedu iz svake utakmice, jer je svaki protivnik različit. Promjene određenih instrukcija, formacije i taktike u toku utakmice vam mogu donijeti željeni rezultat ukoliko stvari ne idu onako kako ste planirali.

Formacije

Kao što smo već naveli, uvijek treba imati plan B ili alternativnu formaciju i taktiku. U našem slučaju, Arsenal, imamo tri formacije, onu osnovnu 4-2-3-1, a osim te, naše dvije alternativne formacije su 4-2DM-3-1 i 4-2-3-1 Narrow, tj. bez krila. Naša osnovna formacija (4-2-3-1) je odlika igre presinga i konstantnog napadanja, što našu odbranu nekada može ostaviti jako izloženom protivničkim napadima. Zato, u slučaju kada igrate sa jačim protivnikom od sebe ili želite biti sigurniji u to da nećete primiti pogodak, tada vaša dva centralna vezna igrača povucite nazad na DM pozicije, tada ćemo imati našu drugu alternativnu formaciju - 4-2DM-3-1. U ovom slučaju, jedini igrači koji mogu pokriti ove pozicije na pravi način su Arteta i Flamini. Kada nemamo na raspolaganju naša krila, 4-2-3-1 Narrow je naša alternativa.

Instrukcije

U toku utakmice, ukoliko želim igrati na kontre, tada ću svojoj odbrani da postavim instrukcije Stay on feet i Drop deeper, kako bi protivnik imao što manje šanse da probije našu odbranu. Naravno, želimo loptu što brže prenijeti na protivničku polovinu, tako da je i Higher tempo obavezan u ovom slučaju. Ovo je dobra strategija ukoliko vodite sa 1-0 i želite protivnika dokrajčiti vašim kontra-napadima.

Nekada ovakav način igre ostavlja vašu odbranu pod konstantnim pritiskom, ukoliko želite to da izbjegnete, Retain possession, Lower tempo, Work ball into box, Play out of defence, pomoći će vam da zadržite loptu u svom posjedu i ne rizikujete to da protivnik stalno vrši pritisak na vas i manevriše ispred vašeg gola.

Pojedinačne instrukcije

Rijetko koji igrač FM-a dodaje ili mijenja instrukcije određenom igraču u toku utakmice. Mi u ovom slučaju to radimo samo ukoliko su u igri Flamini ili Podolski zbog njihovih uloga u timu.

Završne misli...

Iskreno se nadamo da vam je ovaj vodič pomogao da još bolje shvatite ovu igru. Ostalo je još da pogledamo neke osnovne formacije u današnjem fudbalu.

Formacije

4-4-2

                     TM (S) – P (A)
       W (S) – CM (D) – BBM (S) – W (A)
        FB (A) – CD (D) – CD (D) – FB (S)
                          GK (D)

Ovaj sistem pruža solidan odbrambeni štit, ali BBM će pokrivati prostor između dva šesnaesterca.
Bekovi i krila će često igrati i biti zajedno na protivničkoj polovini, jako blizu jedni drugih.
Target man će imati partnera u napadu i krila koja će mu pomagati i upošljavati.
Najbolji primjer ove formacije je Manchester United iz doba kada je napadački dvojac činio Rooney sa Berbatovom, Ronaldo i Giggs su bili krila, dok su na centru igrali Carrick i Scholes.
U novijoj fudbalskoj historiji, ovu formaciju najčešće koristi Diego Simeone u A. Madridu.


3-5-2

                     DLF(S) – AF (A)
                   CM (A) – BWM (D)
              WB (S) – R (S) – WB (A)
              CD (X) – CD (C) – CD (X)
                          GK (D)

Ova formacija pruža podršku vašim napadačima iz dubine vašeg tima.
Jak odbrambeni štit. Efektni kontra-napadi. Wing bekovi pružaju neophodnu širinu i trčanje duž linije i pokrivanje prostora. Ovakav sistem je koristio Antonio Conte tokom svog perioda u Juventusu koji je bio jako uspješan.

4-3-3

                      F9 (S)
                   IF(A) IF (A)
                CM (A) – DLP (S)
                      DM (D)
     WB (A) – CD (D) – CD (D) – WB (A)
                      GK (D)

Dovoljno je reći - tiki-taka. Guardiolina Barcelona je najjočitiji primjer. Mislim da je uzalud trošiti riječi jer smo svi dobro upoznati sa ovom formacijom.

4-1-2-1-2

                      AF (A) – CF (S)
                             T(A)
                     CM (A) – DLP (S)
                             A (D)
        WB (S) – CD (D) – CD (D) – CWB (A)
                             GK (D)

Centralni blok ima kretanje od pozadi, ali i dalje ostaje jako solidan i čvrst. AMC će se često kretati kako ne bi bio markiran od strane protivničkog DM. Bekovi pružaju širinu. Primjer za ovo je AC Milan iz zlatnog doba sa Pirlom, Gattusom, Seedorfom, Kakom, Inzaghijem, Crespom...

 4-2-3-1

                      CF (S)
          AP (S) – SS (A) – W (A)
             CM (D) – BBM (S)
     WB (A) – CD (X) – CD (D) – FB (S)
                       SK (S)

Najčešće korištena formacija u današnjem svijetu fudbala. Mnogo kretanja, nepredvidivost, presing, visoka defanzivna linija. Borrusija Dortmund iz sezone 2012/13 je najbolji primjer za ovakav način igre.

Pozicije igrača

Complete Wing Back

Agresivan bek, koji ide naprijed i priključuje se napadu kada god to može. Najbolji primjer za ovu poziciju je Dani Alveš.

Limited Full Back

Većina današnjih bekova pruža pomoć u napadu svom timu. LFB ne radi ništa od toga, nego jednostavno pomaže odbrani i ostaje nazad, čineći odbrambeni štit još jačim.

Inverted Wing Back

Ne juri uvijek previše naprijed prema krilima, već se u većini slučajeva kreće ka centru igrališta i pruža dodatnu opciju svojim centralnim veznim igračima. Najbolji primjer za ovu poziciju je David Alaba.

Regista

Regista je igrač koji ima mnogo slobode u svom kretanju i igri. Može da pomaže odbrani ali može i da se kreće po svim dijelovima terena kako bi imao uticao na igru. Najbolji primjeri za to su Andrea Pirlo i Xavi.

Half Back

Igrač koji igra ispred svoje odbrane u napadu, međutim, u fazi odbrane, vraća se nazad između dva štopera. Xabi Alonso - Bayern Munchen, te Sergio Busquets.

Roaming Playmaker

Igrač na ovoj poziciji će se vraćati nazad u odbranu kako bi dobio loptu, međutim, učestvovaće i u završnicama napada. Sličan je Box to Box Midfielderu, ali on neće da utrčava u prazan prostor i slično. Yaya Toure i Fabregas su odlični primjeri za ovu poziciju.

Wide Playmaker

Igrač koji je kreativac na krilu, koji ulazi u sredinu i u napad kako bi imao uticaj na igru. David Silva ili Santi Cazorla su dobar primjer za ovu poziciju.

Enganche

Sličan Trequartisti, međutim, on se neće mnogo kretati na lijevu ili desnu stranu, nego će većinom djelovati u sredini igrališta. Roman Riquelme iz svog vremena u Villarealu je sjajan primjer za ovakav tip pozicije.

Ramdeuter

Dovoljno je reći - Thomas Muller.

Shadow Striker

Najopasniji za gol protivnika iz drugog plana. On napada prostor koji će njegov partner u napadu stvoriti za njega. Rooney ili Dennis Bergkamp su jedni od najboljih igrača koji su igrali na ovoj poziciji.

Wide Target Man

Najpopularniji način igranja sa ovakvom pozicijom i taktikom koja je sadrži je u Skandinaviji. Ona nudi prijetnju jednog jačeg fizičkog igrača sa strane, a ne iz sredine kao u većini slučajeva. J. Walters i Romelo Lukaku su sjajni primjeri.

False Nine

Lionel Messi.

FMBosnia.net™


 • Position: Zaslužni član
 • Posts: 6,074
 :clap: :fmbosnia1


 • Position: Administrator
 • Posts: 2,841
  • BrotherHood Community
Vrhunski sve objašnjeno! :respect:


 • Position: Zaslužni član
 • Posts: 10,801
:clap:


 • Posts: 310
Svaka cast, odlican tekst :D

-tapatalk-

" Osoba koje vjeruje u sudbinu, ne vjeruje u slučajnost. Onaj tko vjeruje u slu